Gemeente
Amsterdam

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar

Hoe werkt het?
1.
Insturen locatie met een verhaal

Upload een foto van je favoriete locatie. We zoeken een locatie met een verhaal. Voer campagne voor je locatie en haal zoveel mogelijk stemmen op.

2.
Stem op locatie in de Baarsjes

Je kunt voor en tegen stemmen op een locatie én argumenten voor en tegen een locatie geven.

3.
Haalbaarheid + keuze locatie

De locatie die na aftrek van tegenstemmen de meeste stemmen voor heeft, wordt als eerste onderzocht op haalbaarheid. Hier rolt uiteindelijk een winnende locatie uit.

4.
Fase 2: Ontwerpwedstrijd

Alle Amsterdammers mogen een ontwerp insturen voor de quote op de gekozen locatie en stemmen op zijn of haar favoriete ontwerp. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd.

In juli en augustus hebben Amsterdammers maar liefst 21 suggesties gedaan voor een muur of gebouw voor de laatste boodschap van oud-burgemeester Eberhard van der Laan. De meeste stemmen kreeg het Mercatorplein gevolgd door het Witte de Withplein. De Maarten Harpertszoon Trompstraat, waar van der Laan heeft gewoond, is als derde locatie gekozen. Stadsdeel West is blij met de vele suggesties en stemmen. De komende maand gaan we uitzoeken of het mogelijk is om de tekst op een muur of gebouw op het Mercatorplein te realiseren. Op 28 september maken we bekend elke muur het wordt. Daarna kunnen mensen een eigen ontwerp indienen en stemmen op hun favoriete ontwerp.

Achtergrondinformatie

Om de laatste boodschap van oud-burgemeester Eberhard van der Laan levend te houden, heeft Baarsjes bewoonster Liesbeth de Looper het idee bedacht om zijn oproep ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’, als muurtekst op een gebouw of muur aan te brengen. Haar voorstel was om de muurtekst te realiseren in de Baarsjes, omdat Van der Laan daar jarenlang heeft gewoond.

Het Algemeen Bestuur van West heeft in april dit jaar besloten om het plan van mevrouw De Looper te realiseren en Amsterdammers te vragen om suggesties aan te dragen voor een geschikte locatie voor de quote. Amsterdammers kunnen vervolgens een ontwerp insturen voor de muurtekst en stemmen op hun favoriete ontwerp.

Mevrouw De Looper heeft dit plan ingebracht via het platform Stem van West. Op dit platform kunnen mensen plannen voor hun buurt indienen. Eens per maand bespreekt de stadsdeelcommissie het plan met de meeste stemmen.

Spelregels

  • Upload een (eigen) foto van een locatie in de Baarsjes.
  • We zoeken een gebouw of muur waar de quote op kan worden afgebeeld. Bijvoorbeeld in de vorm van een muurschildering, bedrukt op tegels, een banner of op een paneel.
  • Kies een muur of gebouw waar de quote tot zijn recht komt en mensen de tekst goed kunnen lezen.
  • Licht toe waarom dit jouw favoriete locatie is.
  • Voer campagne voor je locatie en probeer op Twitter, Facebook, of met email zoveel mogelijk stemmen te werven. Flyer in je buurt of organiseer een buurtbijeenkomst.
  • Je kunt argumenten voor/tegen plaatsen om aan te geven waarom je een locatie wel of niet een goede locatie vindt.
  • De locatie die na aftrek van tegenstemmen de meeste stemmen voor heeft, wordt als eerste op haalbaarheid onderzocht. Niet alle locaties zijn misschien mogelijk of geschikt. Ook moet de eigenaar van het pand zijn of haar toestemming geven. Mocht de locatie met de meeste stemmen om redenen niet haalbaar zijn, dan wordt de tweede onderzocht, de derde, etc. Hier rolt uiteindelijk een winnende locatie uit.
Stuur jouw locatie in Lees meer op amsterdam.nl

Tijdlijn

2 juli t/m 2 september 2018

Insturen locatie met verhaal

28 september

Bekendmaking winnende locatie in de Baarsjes

29 september tot 26 oktober

Start ontwerpwedstrijd: insturen ontwerpen

26 oktober tot 16 november

Stemmen op ontwerpen

21 december

Uitslag ontwerpwedstrijd

januari tot en met maart 2019

Realisatie kunstwerk

april 2019

Feestelijke onthulling van het winnende ontwerp

Inspiratie

Start Info Inspiratie Locaties Stuur in