Gemeente
Amsterdam

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar

Hoe werkt het?
1. Amsterdammers kiezen locatie muur

Amsterdammers mochten een voorstel doen voor een locatie voor de muurtekst in de Baarsjes en stemmen op hun favoriete locatie. Uiteindelijk is gekozen voor de toren van de parkeergarage op het Mercatorplein.

2. Bekijk de ontwerpen voor de muurtekst

Er zijn 59 ontwerpen ingestuurd voor de muurtekst ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’.

3. Stem op jouw favoriete ontwerp!

Van 3 december tot en met 6 januari konden Amsterdammers stemmen op hun favoriete ontwerp.

4. Winnend ontwerp wordt uitgevoerd

Het winnend ontwerp wordt tot slot voorgelegd aan de welstandscommissie. Na goedkeuring door de welstandscommissie zal het kunstenaarscollectief Kamp Seedorf de graffiti zelf aanbrengen op de parkeerzuil.

Achtergrondinformatie

Om de laatste boodschap van oud-burgemeester Eberhard van der Laan levend te houden, heeft Baarsjes bewoonster Liesbeth de Looper het idee bedacht om zijn oproep “Zorg goed voor onze stad en voor elkaar” als muurtekst op een gebouw of muur aan te brengen. Haar voorstel was om de muurtekst te realiseren in de Baarsjes, omdat Van der Laan daar jarenlang heeft gewoond.

Mevrouw De Looper heeft dit plan ingebracht via het platform Stem van West. Op dit platform kunnen mensen plannen voor hun buurt indienen. Eens per maand bespreekt de stadsdeelcommissie het plan met de meeste stemmen.

Het Algemeen Bestuur van West heeft in april 2018 besloten om het plan van mevrouw De Looper te realiseren en Amsterdammers te vragen om suggesties aan te dragen voor een geschikte locatie voor de quote.

In juli en augustus 2018 hebben Amsterdammers maar liefst 21 suggesties gedaan voor een muur of gebouw voor de laatste boodschap van oud-burgemeester Eberhard van der Laan. De meeste stemmen kreeg het Mercatorplein.

Uiteindelijk hebben 10520 mensen gestemd op hun favoriete ontwerp. Het graffitikunstwerk Damsko Strijder kreeg 4138 stemmen.

De locatie

De boodschap van oud-burgemeester Van der Laan komt op de toren van de parkeergarage op het Mercatorplein, aan de westzijde, met uitzicht op Cafe Zurich. Op de toren is een rooster aangebracht waar het ontwerp op zal worden bevestigd. In de avonduren wordt de tekst verlicht door bovenhangende lampen. Het ontwerp is goed zichtbaar vanaf het plein en de weg rondom het Mercatorplein. De bovenste drie vakken van de zijde van de toren zijn beschikbaar voor het ontwerp, met een maximale grootte van 4,15 meter breed en 5,20 meter hoog.



Tijdlijn

2 juli t/m 2 september 2018

Insturen locatie met verhaal

5 oktober 2018

Bekendmaking winnende locatie in de Baarsjes

22 oktober t/m 25 november 2018

Start ontwerpwedstrijd: insturen ontwerpen

3 december 2018 t/m 6 januari 2019

Stemmen op ontwerpen

eind maart/ begin april

Realisatie kunstwerk

1 juli 2019

Feestelijke onthulling van het winnende ontwerp
Start Info Ontwerpen Stemmen